Dette lærer barna av å spille spill

Gaming bilder familie og barn
Gaming bilder familie og barn
Gaming bilder familie og barn
Gaming bilder familie og barn

Nesten alle barn spiller dataspill, men hvilke spill skal du velge? Og hvilke kjøreregler bør gjelde for spilletid?

Artikkelen er hentet fra Obs sine inspirasjonsartikler om gaming og oppdatert i samarbeid med Barnevakten.

‒ 92 prosent av gutter og 59 prosent av jenter mellom 9 og 18 år spiller, så det er en viktig fritidssyssel for veldig mange barn. Ja, kanskje den aller største, forteller Kris Munthe, rådgiver på spill og apper for Barnevakten.

Han oppfordrer foreldre til å spille sammen med barna sine, eller vise interesse og engasjement på andre måter som faller naturlig for de voksne.

Fordi det er ikke nødvendigvis «spillet» som er viktig i seg selv – men det å bygge relasjoner, og vise at man er til stede også i denne delen av barnas liv.

- Det kan være både gøy og hyggelig, og man lærer mer om hva barnet bruker tid på. Det finnes sportsspill, skytespill, strategispill, eventyrspill, utdanningsspill og mange flere varianter.

Spillene spiller dere på ulike spillkonsoller hvor noen av de mest kjente er Nintendo Switch, Xbox og Playstation, i tillegg til spill som spilles på datamaskinen eller nettbrettet.

‒ Barn og unge spiller først og fremst for underholdningens del, og det tenker jeg må være greit. I likhet med voksne trenger de å slappe av og koble ut på fritiden. En bonuseffekt er at dataspill kan være lærerikt og sosialt, sier Munthe.

Hva kan barn lære gjennom gaming?

De fleste spill har instruksjoner og en handling som foregår på engelsk, og det er en verdifull måte for barna å ta aktivt del i språkopplæringen på. De kan også lærere engelsk av å se andre streame og fortelle om spill på for eksempel Youtube. I tillegg må de lære seg kontrollene, og automatisere hvilke knapper som utløser hvilke handlinger på skjermen.

I noen spill som bybyggerspillet Cities Skylines, eller Planet Zoo kan barna fordype seg i alt fra samfunnsutvikling til budsjett og økonomi.

‒ Det gir barna en virkelighetsnær opplevelse av å måtte forstå konsekvenser og planlegge, hvor man på mange måter blir sjef for en digital dyrehagepark, by eller bedrift forteller Munthe.

Mange spill er også handlingsbaserte, og har stor verdi bare på bakgrunn av historien alene. På samme måte som barn kan lære av å lese eventyr eller romaner.

‒ Da må barna leve seg inn i en karakters liv og utfordringer, og det gir både mestringsfølelse og inspirasjon. Og samarbeider barna med andre barn over nettet, må de kommunisere, samarbeide, gi og følge beskjeder, sier Munthe.

Hvilke spilleregler kan man ha?

‒ Aldersanbefalingene på spill heter PEGI-anbefalinger, og er generelt gode å forholde seg til. Likevel bør man som forelder alltid gjøre seg opp sin egen mening, og da er spillanmeldelser på nett et godt sted å begynne. I tillegg ligger det ofte spilltrailere på YouTube, som gir et godt inntrykk av hvem spillet er laget for. Se også om det er muligheter for å trygge spillopplevelsen gjennom spillets foreldreinnstillinger.

Barnevaktens spillsider kan du lese mer om aldersmerking av dataspill.

Hvordan lager man smarte grenser for barnas spilletid?

‒ Over to av 10 foreldre mener at barna bruker for mye tid på dataspill. Og nesten halvparten av foreldre opplever uenighet med barna knyttet til tidsbruk (Barn og Medier, 2022). Det kan være lurt å ha forutsigbare rammer for barna, og at man har spillefri en stund før legging, før lekser er gjort og på morgenen før skolen starter. Tillatt spilletid er individuelt, men barn har behov for fysisk aktivitet og andre gjøremål. Her må man rett og slett se an barnas tilgjengelig tid opp mot alt annet som skjer i løpet av en hverdag eller helg.

Munthe sier familien bør diskutere om det skal være ulike regler for spilletid i ukedager og i helger og ferier, og at det alltid er lurt å gi et lite hint noen minutter før det er på tide å skru av skjermen for dagen.

Han sier barna bør få spille ferdig runden eller kampen de er i gang med, da det ikke alltid er like greit å få lagret eller sagt ifra til lagkameratene at det er på tide å logge av.

Pengebruk og nettvett

– Det er også smart å ta en prat om pengebruk. Det kommer nye titler på markedet hele tiden, og i mange spill kan man kjøpe mer innhold, utstyr og annet nedlastbart materiale. Da gjelder det å ha noen klare avtaler på plass. Og ikke minst innstillinger på spillkonsollen som hindrer uforutsette kjøp, sier Munthe.

Han minner også om at mange spill har chat- og vennelistefunksjoner, der barna potensielt kan kommunisere med fremmede med uærlige hensikter på nett. Dermed er det viktig å snakke med dem om nettvett. Konsoller som Playstation , Xbox og Nintendo Switch har såkalte foreldreinnstillinger, som gjør at du blant annet kan skru av eller begrense nettkommunikasjonen.

– Snakk med barna om folkeskikk på nett. Noen av spillmiljøene kan være tøffe, og kommunikasjonen er konkurransepreget. Pass på at barna dine tør å si fra til deg om de får stygge kommentarer. Vi foreldre må være tillitsfulle voksne som barna kan snakke med, sier Munthe.

Munte har noen sikre spillanbefalinger

(Klikk på spillnavnene for å lese hele spillanmeldelsene fra Barnevakten)

Mario Kart 8 Deluxe er en klassiker mange kjenner til, og som er like morsomt for store som for små..

Minecraft er et kreativt byggespill som gir barna muligheten til å lage alt det fantasien måtte se for seg. Her kan man bygge på egenhånd eller sammen med venner.

Unravel two er et magisk eventyr med to garnskapninger. Klarer du utfordringene? Spill alene eller med en venn.

Super Mario Party er et av de spillene de virkelig anbefaler for barn og til hele familien. Slå dere løs i en haug med morsomme og helsprø minispill og konkurrer om vinnerplassen. Anbefales fra fem år.

Trackmania Turbo er et helt vanvittig bilspill som minner om ren berg- og dalbanekjøring. Underholdende, men noe monotont i lengden. Anbefales for barn fra tre år.

Splatoon 3. Et nytt lag med maling gjør dette "snille" skytespillet om til en actionfylt fest. Samarbeid med venner, mal et så stort område som mulig i ditt lags farge, og konkurrer om pallplassering på nett.

Speedrunners. Man skal ikke la seg lure av hvor simpelt Speedrunners ser ut. Dette spillet byr på god konkurranse, høyt tempo og vanvittig moro for flere spillere på en skjerm.

I Farming Simulator 22 kan man nyte gårdslivet med tøffe traktorer og kjøretøy. Så, dyrk, høst og ta vare på alt fra kuer til griser og hester. Farming Simulator 22 er vakrere og mer avansert enn noen gang.

Les flere tips her.

Hos Obs Sartor finner du flere av disse spillene. Se her.