Årets sommermote til dame: Dette bør du ha i kofferten

To damer i badedrakt ler på brygga
Par går gatelangs i storby
Når du skal pakke til storbyferien er det lurt å tenke smart, og pakke få plagg som kan kombineres til flere ulike antrekk.
Dame med skinnjakke sitter ved kafébord

Sommerferien nærmer seg! Her er tips til hva du bør ta med deg, enten du skal på strandferie, festival, storbytur eller kose deg på hytta sommeren 2023.

Sommerferien er gjerne så etterlengtet at det stort sett alltid er en fryd å pakke til den. Men vil du pakke lett, avhenger det av at du planlegger godt. Derfor har vi bedt eksperten om å hjelpe oss med nettopp det!

Det første du bør gjøre når du skal planlegge feriegarderoben, er å velge ut plagg som matcher hverandre, ifølge tidligere moteredaktør og stylist Cecilie Mevatne.

– Da får du nærmest utallige antrekk å velge mellom!

Et par komfortable sko er dessuten alltid gull å ha i enhver feriekoffert, mener hun, og anbefaler deg å gå for klær med lette materialer, slik at du får plass til så mye som mulig.

Det er også lurt å tenke at plaggene kan fungere i ulike settinger.

– Ta med plagg du kan style opp og ned. En enkel kjole med spagettistropper fungerer som strandkjole på dagtid, men forvandles fort til en festkjole hvis du styler den med store øreringer, smykker og hæler på kvelden, sier stylisten.

Shopping og sightseeing i storbyen

På storbyferie gjelder det å pakke praktisk og smart – spesielt om du reiser uten innsjekket bagasje. Du kommer imidlertid langt med et par komfortable sko og en jakke som passer til «alt». Dette er stylistens favoritter når hun skal gatelangs:

Liten veske

– Du vil ikke drasse med deg en stor veske når du skal ut og danse. Husk derfor den lille veska, gjerne i en metallisk eller neonfarge som står til sommerens trender, tipser Mevatne.

Ballerinasko

– Hvis du velger sandaler på storbyferie, blir du fort skitten. Gå heller for de populære ballerinaskoene denne sommeren. De passer perfekt til storbyen, mener stylisten.

– Men ikke la de være de eneste skoene du har med deg – et par gode joggesko er et must når man skal traske rundt i byen.

Skinnjakke

– Skinnjakka er populær i år, og ser veldig bra ut. Med en liten veske i hånda og skinnjakke på, så blir du cool! Et tips er også å ta med en lang, sort kjole, som du kan bruke både dag og kveld.

Tips!

Siden skinnjakken både tar plass og veier en del, kan det være lurt å ha den på deg når du drar for å spare plass i kofferten.

Jente med grønn kjole og oransje veske krysser gaten
To damer i svart bikini hopper fra brygga
Sol + sommer = strandliv! Putt på bikinien eller badedrakten og pakk med deg en stor strandveske – og nyt!
To jenter i hvit skjorte sitter på strand

Sol og sommer på strandferie

Det er lite som føles bedre enn å ligge langflat på stranda. Disse plaggene gjør strandturen både mer komfortabel og litt ekstra festlig:

Hvit, stor linskjorte

– Denne kan du bruke på vei til stranda med en shorts eller bikini under. Og når kvelden kommer bruker du den åpen over for eksempel en heklet sommerkjole og penere sandaler, sier stylisten.

Tips!

Husk at solkrem kan etterlate gule flekker på hvite og lyse klær. Det kan derfor være lurt å ta med en sitronsåpe som kan bidra til å fjerne flekkene i kofferten.

Bøttehatt

– Bøttehatten er trendy og beskytter mot solen. Ta også med deg en stor veske, og gjerne gjennomsiktige sandaler for å fullføre looken.

Trendkjole i gjennomsiktig stoff

– Jeg ville definitivt ha prioritert en kul, gjennomsiktig kjole i år, sier Mevatne.

– Bruk en sort bikinitopp og en sort bikinitruse med høyt liv under – det blir kjempefint!

Nærbilde av solbrune legger og strandveske med frukt
Dame med mønstrete bukse og heklet sølvtopp ser i kamera

Festlig moro på festival

Er du klar for festivalsommer? Da gjør du lurt i å ta en svipptur innom 90-tallet først. Her er Cecilie Mevatnes favoritter:

Skinn

– Skinnjakka er populær, og skinn er et typisk materiale som alltid funker på festival. Style gjerne med en t-skjorte og et par Dr. Martens på føttene.

Tips!

Er festivalværet så bra at du ikke trenger jakke? Bytt ut skinnjakka med en skinnshorts med høyt liv. Den passer perfekt til festival og kan styles med det meste!

Denim

– Det er fint å kombinere skinnjakka med en denimshorts eller jeans, avhengig av hvor kaldt det er. Style den gjerne med en søt, heklet topp, og suppler med et magesmykke om du vil gå all in.

Paljetter

– Paljetter er veldig trendy for tiden og tilfører festivalen litt glam. Jeg ville gått for en paljettopp til jeans eller denimshorts, sier stylisten.

To venninner smiler og koser seg på festival
På festival er det lov til å ta den helt ut, både når det kommer til antrekket og sminken.
To venninner smiler og koser seg på sommerhytte
Hytteantrekket kan være både komfortabelt og stilfullt i sommer.
Jente med rød flanellskjorte og olashorts står på skateboard på brygge

Slaraffenliv på hytta

Skal du tilbringe ferien på hytta i sommer? Eller har du kanskje leid et feriehus for å slappe av? Da er komfortable klær som samtidig er kule en sikker vinner i kofferten.

Flanellskjorte

– Flanellskjorte over bikini sammen med cargobukser er så fint, sier stylisten.

– Du kan også bruke den til jeans eller en annen bukse når kvelden kommer. For den er også varm og god og slenge på seg hvis det blir litt kjølig.

Cargobukser

– Grunge og 90-tallsstilen er både trendy og passende når du er ute i friluft. Og den behagelige cargobuksen har som kjent gjort comeback i år! Du kan gjerne style disse buksene med en bøttehatt for en gjennomført stil.

Matchende sett

Ifølge stylisten er croptop på moten i sommer, og hvis du går for en myk variant og bruker den til en matchende tights, så har du et kult og komfortabelt hytteantrekk.

– Slike sett ser ekstra kule ut i en sprek farge, som knallgul eller sjokkrosa, tipser Mevatne.

Tips!

Det kan lønne seg å gå for noen utvalgte kulører i feriekofferten. Da er det enklere å få vasket klær underveis i ferien, siden du da kan samle opp like farger og vaske dem samtidig.

Dame med grønn flanellskjorte smiler i kamera