5 sikre klesvalg for sesongen – vårens mote til dame

En kvinne fra livet og opp, iført hvit genser, lener seg inn i en walk-in garderobe, mens hun holder hendene i det brune håret, lukker øynene og geiper mens hun smiler.
Nærbilde av overkroppen til en kvinne. Hun har armene i kors og brunt hår som henger løst ned over skuldrene. Hun er iført en hvit bluse, jeans og et brunt skinnbelte.
Vårmoten 2024 domineres av «quiet luxury»-trenden: klassisk, eksklusivt og tidløst.
En kvinnelig modell, iført en kort kjole i metallisk materiale og en sort veske over skulderen, står med armene i siden. 
Et nærbilde av to damehender med metallisk neglelakk som holder en liten metallisk veske.
Et par høyhælte sko i sølv på et hvitt teppe.
Metalliske kjoler er i vinden! Synes du en kjole i metallisk materiale blir for mye, kan du inkludere trenden i vesken, skoene eller neglelakken.

Hvitt, metallisk og gjennomsiktig – vårmoten 2024 skuffer ikke! Her er sesongens fem viktigste plagg til damer.

Endelig er våren her med sine lyse ettermiddager, behagelige temperaturer og nye trender!

Vårmoten 2024 byr på lyse farger og klassiske snitt, skal vi tro motejournalist og tidligere moteredaktør Cecilie Mevatne.

– Motebildet har vært dominert av «quiet luxury»-trenden, som er klassiske, minimalistiske plagg i høy kvalitet. Det gjelder også denne våren.

Knallfargene vi så mye av i fjor vår, ser vi derimot ikke i år.

– I vår er det hvitt og duse farger som gjelder, med et innslag av rødt, sier Cecilie.

Likevel byr også denne sesongen på trender som skiller seg ut – heldigvis! Her er vårens fem nøkkelplagg, ifølge motejournalisten:

1. Skinnende kjoler

Fargene skriker ikke denne våren, men til gjengjeld er det mye skinnende materialer ute og går på catwalken. Ifølge Cecilie er kjoler i skinnende materialer en av vårens største trender.

– Den metalliske trenden er ofte å se i ensfargede kjoler i gull eller sølv, ofte i paljetter eller laméstoff. På catwalken er det også mange kjoler med frynser, også noen av dem i gull og sølv.

– Tenk på The Great Gatsby og 1920-tallets kjoler med flapper som svinger når du danser!

Siden metalliske og skinnende materialer er iøynefallende, kan trenden fort bli for vågal for mange, men Cecilie vet råd hvis du vil inkludere trenden i hverdagsgarderoben:

– Du kan alltids følge de prangende trendene i en mindre skala. Blir en metallisk kjole for mye, kan du ta det metalliske til noen høye hæler eller en veske istedenfor.

Ballerinasko er en vårtrend som ofte kommer tilbake – også i 2024

– I år merker jeg meg at ballerinaskoene har små detaljer, her kan man se hint av den metalliske trenden i form av sølv- eller gulldetaljer. Et sånt par vil også sprite opp et klassisk antrekk.

Kanskje du denne våren skal gå til innkjøp av noen lekre, små ballerinasko du kan smykke deg med?

En kvinne med brunt hår står i en eng med blomster med armene ut og i en hvit kjole.
Hvitt passer til alt, her er det bare å mikse og matche!
En kvinne poserer mot en brun vegg. Hun er iført en hvit kjole med hvit fjærkreasjon og et hvitt belte.
En kvinne poserer i et fotostudio. Hun er iført en brun dressbukse med høyt liv, høyhælte sko og en beige topp. Hun holder dressjakken over skuldrene. Håret er brunt og henger løst nedover skuldrene.
Nærbilde av en kvinnehånd som holder rundt en rød rose på en rosebusk.
Kvinnelig modell står utendørs i en grønn hage og holder på et gjerde. Modellen har oppsatt hår og er iført en kreasjon med roser og en svart drakt.
Vårens blomst er rosen!

2. Den hvite kjolen

Den hvite kjolen er et annet viktig nøkkelplagg denne våren.

– I år skal kjolen være hvit. Og vi kommer til å se den i alle mulige varianter: lange, korte, i gjennomsiktige stoffer og med blonder, sier Cecilie.

Hvitt passer til alt, noe som gjør den hvite kjolen enkel å matche med andre farger. Motejournalisten foreslår å gi den hvite kjolen en edge med en metallisk veske eller sko.

– Velg den lyse paletten i vår. Om hvitt er for lyst for deg er kremgult et alternativ. Er du glad i sterke farger, er et innslag av en rød fargeklatt i vårantrekket et trendy alternativ.

Tilbehøret som er trendy våren 2024

Et av vårens kuleste og mest moteriktige tilbehør er brede belter som henger litt på hoftene.

– Et bredt belte i livet er genialt når det kommer til å skape fasong i en vid kjole, spesielt hvis man føler at kjolen er litt for rett eller vid.

3. Bukser med høyt liv er tilbake i 2024

De som var urolige for at 90-tallets lave bukseliv hadde kommet tilbake for å bli, kan puste lettet ut. Det høye bukselivet er nemlig i vinden igjen!

– En dressbukse med høyt liv er superklassisk og et utrolig anvendelig plagg som kan brukes både på byen, i middag og på jobb. Dessuten får det høye bukselivet bena til å se ekstra lange ut, sier Cecilie.

Kombiner buksene med en tidløs overdel, som en tubetopp eller en croppet singlet. Eller gå for en statement-topp i metallisk materiale, alt ettersom hvilken anledning du skal bruke buksene til, foreslår hun.

– Om våren og sommeren er det fint å vise litt hud på overkroppen når beina er dekket. Gå for en minimalistisk topp, og velg heller en åpen cardigan over toppen istedenfor en stor genser.

Tips!

Hver vår og sommer kommer blomstrete mønstre tilbake i motebildet, men i år er det en spesifikk blomst du kan se etter for å være ekstra moteriktig, forteller Cecilie.

– I år går det i roser på catwalken. Og ikke bare i mønsteret, men også som påsydde kreasjoner.

En kvinne står i en trapp utendørs. Hun lener seg inntil en vegg. Hun er iført et langt lyst plisseskjørt i tyll, med grå genser over.
En av vårens store trender er gjennomsiktige skjørt. Motejournalisten anbefaler å balansere antrekket med en genser over.
Nærbilde av dameben med gjennomsiktig skjørt sittende på en stol 

4. Gjennomsiktige skjørt

En trend som har vært i vinden i noen år er gjennomsiktige plagg. I år er det skjørtene som skal være gjennomsiktige, forteller Cecilie.

– På catwalken brukes skjørtene ofte over high waist-undertøy, men hvis du ikke vil vise så mye hud, kan du gå for et skjørt med et kort, innesydd underskjørt, foreslår motejournalisten.

Prinsippet om å vise hud på overkroppen når du har bukse, er omvendt når det kommer til det gjennomsiktige skjørtet.

– Når du har bare bein under det gjennomsiktige skjørtet, kan du gå for noe mer dekkende på overkroppen. Det viktigste er å balansere antrekket. Gå for eksempel for en oversized genser eller jakke over skjørtet.

Tips!

For å dresse ned det gjennomsiktige skjørtet, kan du gjøre som motejournalisten: Sokker og sneakers.

– Jeg er en sneakers-jente og kommer til å gå med sneakers med sokker i for å tone ned det gjennomsiktige skjørtet. Med en stor genser over og en metallisk veske blir looken komplett.

En kvinne med brunt hår og solbriller, som står på en gate i hvite shorts og en blå skjorte og en veske
To kvinner med brunt hår som står på en strand, en har på seg en hvit singelet og lyse denim shorts og den andre har på seg en beige linkjole

5. Korte shorts

Korte shorts vil for mange gi assosiasjoner til trusekorte jeansshorts som viser litt for mye, men det er ikke denne typen shorts som er tilbake i motebildet.

– På catwalken er det mange korte shorts for tiden, men heldigvis også i en sømmelig lengde, forklarer motejournalisten.

Shortsene kommer i alle slags mulige materialer, og på catwalken ser man de ofte matchet med en blazer eller en jakke. Motejournalisten kommer selv til å gå for en mer sommerlig look.

– Jeg kommer til å bruke den korte shortsen på stranden, med bikinitopp og skjorte over. Det er en kul og avslappet sommerlook.