Høstmoten til dame – 5 stylingtips for en trendy høst

Dame kledd i mørk oransje klær og grønn kåpe.
En fargesterk kåpe lyser opp en kald og grå høstdag.
Dame i skinnjakke og skinnskjørt
Skinn er inn!
Dame i rosa genser
Rosa er høstens store trendfarge.
To damer kledd i oversized kåper.
I høst skal kåpen være oversized med brede skuldre og en løs silhuett.
Detaljbilde av en brun skinnkåpe.
Detaljbilde av en brun skinnkåpe.

Kåper i skinn, knallfarger, fluffy strikk og ruter: Høstens trender byr på en herlig miks av komfort og lekenhet. La deg inspirere av høstmoten for 2022!

Fine materialer til høsten

At bladene blir gule, kveldene mørkere og været kaldere er godt nytt for moteløven – for da er nemlig høstmoten her! Og i takt med at vi ønsker en ny årstid velkommen er det også på tide å finne frem høstklassikerne som denim, skinn, kåper og frakker igjen.

– Høsten bugner også alltid over av fine materialer, noe vi ser igjen i år. Først blir vi introdusert til tweed, deretter skinn, så til paljetter, blonder, fløyel og silke når det nærmer seg festsesongen, sier stylist og moteansvarlig i ELLE, Caroline Skjelbred.

Både lekent og komfortabelt

Moteeksperten anbefaler å gjøre plass til pologenseren som fortsatt holder koken, det samme gjør 90-tallsdetaljer som snøring, cutouts og bustiertopper. På bena kan du godt sko deg med et par kule regnboots, mens høstens store trendfarge er rosa.

Årets høstmote er altså både leken og komfortabel. Stylisten tipser også om noen nøkkelplagg enhver høstgarderobe bør inneholde:

– Jeg ville gått for en oversized kåpe, en knallfarget strikkegenser i limegrønn eller rosa, et langt lekkert skinnskjørt og lårhøye boots, sier Skjelbred og legger til:

– En hvit tanktop er også et must, stylet til både blondeskjørt eller til høstens denim. Og strikkekjolen – det er det ultimate høstplagget!

5 stylingtips for å treffe med høstens trender

I det følgende guider vi deg gjennom noen av høstens trender og gir deg våre beste stylingtips.

1. Glade farger

– Det er fremdeles farger på catwalken, som lime, rosa, rødt, lilla og grønt. Det er også veldig mye svart og brunt. Style inn elementer av farge eller gå for en ton-i-ton look, råder Skjelbred.

Hun tror farger, og resten av høstens trender som sexy cutouts, glitter og gjennomsiktige blonder, er en motpol til pandemitid og joggebukser.

– Nå er det klær som får deg til å synes litt ekstra som gjelder, og en knallfarget kåpe vil gi deg det lille ekstra på 1-2-3!

Høstens farger har en lekenhet over seg, og det er lov å slå seg helt løs med fargepaletten. Er du ikke vant til å gå med farger kan du starte med accessoirer, som et par sko eller en knallfarget genser. Style da dette med høstens naturlige farger som brunt, kamel og beige, eller svart for en stilren look.

– Oransje er nydelig å kombinere med kamelfarger, lilla er perfekt sammen med trendfargen brunt og grønt frisker opp en helsvart look, anbefaler stylisten.

2. Store jakker

– Oversizetrenden kommer enda sterkere denne høsten, så har du ikke allerede skaffet deg en stor kåpe er tiden inne nå, sier Skjelbred, og legger til:

– Den kan brukes til alt, men det er veldig fint å style den mot kontraster, som ultrafeminine plagg. Gå for eksempel for en oversized kåpe i skinn og style den med delikate blonder under.

Ruter er også i motebildet til høsten, og stylisten råder deg igjen til å leke med kontraster.

– Hva med et lite skjørt mot en stor, rutete kåpe?

På jakkefronten vil vi også se brede skuldre og en løs silhuett på både jakker, kåper og dressjakker. Dressjakken hører definitivt med i høstgarderoben, og kan brukes til skjørt, kjole, dressbukse og jeans. Flere jakker har også en rund fasong, og kåpen kan gjerne ha et belte i livet. Felles for dem alle er at det gir en avslappet og cool stil.

– Vi går fra en tid der kjønn styrte plagg. En stor kåpe passer til alle og er det perfekte unisex-plagget, sier Skjelbred.

Tips!

Gå for en jakke som er ekstra stor, og gjerne en størrelse opp. Stylisten holder også en liten knapp på kokongermene.

Dame kledd i beige blazer med mørkeblå striper.
En rutete blazer er en evig klassiker du kan bruke året rundt.
Dame i lang mønstrete kjole,
Jo lenger, jo bedre – det er mantraet for høstens skjørt og kjoler.
Dame kledd i beige kåpe, mørkeoransje genser og sorte bukser.
Dame kledd i grønn og hvit strikkegenser sammen med jeans.
Klesstativ med strikkegensere
To damer i boblekåpe på tur.
Boblestoffet er (heldigvis) også trendy i høst.
Dame kledd i gul skinnjakke.
Fargerikt skinn er en av trendene som blir med oss videre inn i høsten

3. Maxi trumfer mini

Etter sommerens trend med mini- og mikroskjørt kommer nå motreaksjonen: i høst skal både skjørt og kjoler treffe bakken.

– Style gjerne et langt skjørt med en tøff, maskulin jakke med store skuldre. Høstens mote er meget påkledd, sier Skjelbred.

På bena er det fint å kombinere det lange skjørtet med knehøye boots eller et par delikate pumps – alt etter hva slags materiale skjørtet har og hva slags anledning du skal bruke det til.

– Drømmeantrekket er et langt silkeskjørt stylet med boots, en strikket genser og en oversized jakke over, sier stylisten.

Tips!

Gå for et flagrende skjørt i florlette stoffer, en strikket og casual hverdagskjole eller et jeansskjørt – i høst finnet det et langt skjørt eller kjole for alle.

4. Strikkedilla

Når høststormen herjer er det lite som slår det å pakke seg inn i myk og varm strikk, enten en god og deilig genser eller en stilig strikkekjole. Og uansett om du går for hjemmestrikk eller kjøpt, er det noen trender som dominerer i høst.

– I år kan strikken gjerne være litt 90-talls-inspirert, og gjerne litt lodden og puseaktig, sier Skjelbred.

Du vil finne plagg strikket av mohair- og angoragarn, med referanser til både Y2K-stilen og mer stilren 90-tallseleganse og grunge, ifølge stylisten. Det er også trendy med strukturstrikk, som fletter og patent. Og kanskje det beste av alt – strikk kan brukes til både hverdag og fest!

– Gå for en lekker strikket kjole med splitt til festen, og style den med metallisk tilbehør for en moderne, men pyntet look, sier stylisten.

Til hverdags anbefaler hun å bruke strikkekjolen under en blazer med boots til, eller du kan gå for et strikket sett bestående av et skjørt og en genser eller en bukse og topp.

– Det er både moderne og utrolig fint, sier Skjelbred.

Tips!

Gå for et flagrende skjørt i florlette stoffer, en strikket og casual hverdagskjole eller et jeansskjørt – i høst finnet det et langt skjørt eller kjole for alle.

5. Kreative snitt

Draperinger, frynser, rynkestoff og synlige sømmer – årets høstmote er litt ekstra kreativ og leken!

– Cutouts ved midjen og ved skuldrene og detaljer som snøring er veldig aktuelt, sier stylisten.

Hun tror vi vil se mye av dette på plagg med stretchy stoff, men også silke og mer eksklusive materialer.

– Det gjør helt enkle plagg mer spennende. En kjole eller partytopp med draperinger og kreative snitt sier også mye uten å være krevende å style, sier eksperten.

Bonus: Behold dette fra fjorårets garderobe

Selvfølgelig trenger du ikke bytte ut hele garderoben for å være trendy i høst. Det er flere ting du kanskje allerede har i skapet som du trygt kan beholde. Både fargerikt skinn og boblestoff blir med oss videre inn i høsten, det samme gjør plagg med spisse skuldre og vesten.

Og husk! Det viktigste er at du kler deg i noe du er komfortabel med og trives i selv!