Her er høstens hotteste interiørtrender

Avrundet åpning mellom to rom
I høst skal linjene være runde og myke.
 Dame som gjør yoga
Hylle med planter på kjøkken
Omgi deg med ting som gjør deg glad – som planter!
Soverom med plassbygd bokhylle

Det du omgir deg med, påvirker hvordan du har det. Plassbygde løsninger, personlig stil og organiske former: La deg inspirere av disse trendene for høsten 2022!

Etter lange, lyse sommerdager er høsten igjen over oss, med tid til innekos og hygge. Hjemmet er ladestasjonen vår, der vi henter energi og gjør oss klare til en ny dag. Omgivelsene våre påvirker oss kanskje mer enn vi tror. Derfor er det så viktig at hjemmet ditt får deg i godt humør, og at du er omgitt av ting som virkelig betyr noe for deg.

Sistnevnte er ekstra aktuelt i år, skal vi tro Vibeke Illevold Nordsveen, som står bak instagramkontoen @enkontrast.

– Trenden nå er å være tro mot deg selv og din egen stil. Kjør ditt eget løp, og omgi deg med noe som gjør deg glad og gir mening for deg, oppfordrer Vibeke.

Hun er lidenskapelig opptatt av interiør og farger, og lar seg inspirere av Instagram og Pinterest der hun følger med på de siste trendene.

– Selv kan jeg oppleve at et element i rommet nærmest snakker til meg.

Plassbygde løsninger

En stor trend denne høsten, er funksjonelle møbler og plassbygde løsninger.

Etter mye tid hjemme de siste årene, har vi virkelig fått smaken på et hjem som er funksjonelt og som rommer alle de behovene vi måtte ha – enten det gjelder hjemmekontorløsninger eller treningsmuligheter.

– Vi har nok kjent på at vi trenger flere rom og funksjoner etter korona. For eksempel på soverommet, der vi kanskje både har hjemmekontor og en tv som vi kan trekke oss tilbake med, sier Vibeke.

Plassbygde løsninger handler om å utnytte hver krik og krok maksimalt. Det kan være hjemmekontor på hjul, som du kan trille vekk etter endt arbeidsdag, eller plass til å rulle ut en treningsmatte i stua.

Også på vaskerommet trenger vi orden i sysakene. Selv de minste rom har ofte plass oppunder taket, og det å lagre i høyden kan være lurt for å utnytte all plass.

Smarte oppbevaringsmøbler er et must til lagring og oppbevaring, siden stadig flere av oss bor på mindre arealer. Hver kvadratmeter kan utnyttes med flerfunksjonelle møbler som senger, puffer eller bord med ekstra oppbevaring, trillebord som enkelt kan flyttes på eller oppbevaring på steder ingen skulle tro. Hva med en skuff under de nederste trappetrinnene?

TIPS: Bygg inn bokhylla

Det trenger verken være dyrt eller eksklusivt å få til plassbygde løsninger. En enkel bokhylle kan bli plassbygd ved å fore ned fra taket, eller bort til veggen. Flere legger også ut hyller på Finn.no, så her er det mulig å gjøre et kupp. Mal gjerne alt i samme farge som veggen for å understreke at den er en del av veggen.

Dame som maler stol.
Trestol som er klar for maling.
En gammel stol kan få et helt nytt uttrykk med et par malestrøk.

Gjør det personlig

Dette med at en personlig stil er en av høstens store trender, henger sammen med at vi stadig blir mer opptatte av bærekraft og er bevisste på hva vi handler. Vi ønsker oss produkter av høy kvalitet som gjør at vi kan ha tingene i årevis, og hva er vel da viktigere enn at vi faktisk liker det vi kjøper?

– Kjøp og kast-mentaliteten er forbi, konstaterer Vibeke.

– Vi kjøper mindre masseprodusert og velger heller dyrere gjenstander som varer lenge. Håndlagde varer, enten kunst eller keramikk, er veldig i tiden, og det gir en personlig stil.

Vi vil gjerne at hjemmene våre speiler personligheten vår. Vi vil omgi oss med farger, former og ting som viser hvem vi er og hva vi står for. Et viktig utgangspunkt når du skal kjøpe noe nytt, er å tenke ordentlig gjennom om dette er en ting som gjør deg glad. Er svaret ja, kan du være sikker på at du har gjort et godt kjøp.

Hvis du ikke finner noe du liker, er DIY («do it yourself») og «upcycling» (som betyr å bruke noe på nytt, men ofte til et annet formål enn det opprinnelig var) noe å ta fatt på.

– Det kan være å kjøpe en stol eller et bord på Finn, og male det i fargen som passer hos deg. Eller å male en vase du er lei av.

TIPS: Bygg ditt eget «marmorbord»

Naturmaterialer som marmor er i trendbildet denne høsten, men marmor er dyrt. I stedet kan du ta i bruk folie som ser ut som marmor. Lag ditt eget bord med rammeverk av plater i MDF eller kryssfinér, eller ta et gammelt bord du er lei av. Oppå bordplata legger du marmorfolie, og vips har du et supermoderne DIY-bord. Marmorfolie finner du i hobbybutikker.

Avrundede former

Ønsket om å bringe naturen inn i hjemmene våre har vært stort de siste årene. Og med det hører de organiske, runde formene til. Trenden fortsetter denne høsten, og hva passer vel bedre enn å krype oppi en myk, rund stol i høstmørket?

– Med runde former unngår du de spisse kantene, og det føles ikke så hardt. Det skaper også mer plass, forklarer Vibeke.

De myke formene gjelder også på større innslag i huset, som avrundede dører og vinduer.

Malte buer rett på veggen er også populært som dekorinnslag. Da maler du rett og slett geometriske former i et avgrenset område på veggen – gjerne i en litt lysere eller mørkere tone enn på veggen for øvrig. Teknikken egner seg fint for å skape soner, for eksempel bak sofaen eller for å avgrense en liten kontorplass i stua.

– Slike soner, enten det er buer eller sirkler, kan også være ekstra fine til å henge opp bilder eller hyller på.