Meny
 

Hektet på tur!

#Norging, #livet er best ute, #mittfriluftsliv, #godeopplevelser, #detenkleeroftedetbeste, er emneknagger som går igjen på Instagram. Villmarken og friluftslivet er mer poppis for folk flest enn noensinne. 

Hektet på tur

Det er ikke lenger bare for Lars Monsen og Cecilie Skog. Det ligger i ordet; allemannsretten. Heldigvis er friluft og natur for alle. Vi pleier å ha en årlig telttur hver sommer. I år ble det Hardangervidda, med fire barn, to hunder og to par foreldre.

 

Da alt var pakket og klart dro vi fra Geilo sentrum til Hakkesetstølen på Kikut og var klar for tur: Små og store rusler av gårde. Etter bare noen minutter kommer roen over barna. Det blir et helt annet fokus når de er ute i naturen. Så mye å se. Ingen klaging. Landskapet er magisk, og solen skinner! Utfordringen nå er å la barna få mestre, ikke gå lenger enn de orker og ikke bruke opp all energi. Vi må ta det rolig og huske at opplevelsen er selve målet.

 

 

Forberedelser er en viktig del av turen. Planlegging og pakking er spennende. På tur med barna skal opplevelsen bli så god som mulig. Litt regn kan vi tåle, men full storm og mye nedbør er greit å styre unna. Sekkene må ikke bli for tunge, men barna kan bære sin egen sovepose og liggeunderlag. Vi voksne bærer telt, mat og drikke. Har vi husket fyrstikker, toalettpapir, kart og kompass? Ja!

 

 

Terrenget opp mot selve Hardangervidden er bratt, steinete og tungt. Men alle nyter det grønne omkring. Selv om vi kjenner det godt i beina er det ingen som klager. Underveis er det mye å se og utforske. Barna finner et gevir fra en elg. Det er stas! Tanken på at det finnes så store dyr her, får barna til å gispe.

 


Gode sko med støtte opp over ankelen er nødvendig på fjelltur, og gjerne vanntett/goretex. Sekken må passe til ryggen. Jeg sverger til Osprey sine sekker, de er utrolig gode på ryggen og har innebygget vanntank. På Sartor får du kjøpt disse hos Sport Norge.


Barna prater mens de går. Om dyr, natur og miljøvern. De gleder seg til å sove ute. Sovepose er gøy. Mye bedre enn dyne, sier minstemann på åtte år.


Etter en lang og fin dag er det på tide å slå leir. Valg av telt er avhengig av hvilket terreng man skal gå i. Vi er superfornøyd med et viddetelt fra Heldre (4 pers) kjøpt på Sport Norge. Den andre familien har valgt et superlett telt fra Helsport som selges på XXL. Begge er romslige, enkle å sette opp og solide mot vind. Det er lurt å sette opp teltet hjemme første gangen.

 


Sovepose og liggeunderlag er også lurt å legge noen kroner i. Det finnes soveposer i alle varianter og prisklasser. Jeg anbefaler dunpose, sommer som vinter. Den er lett og er veldig behagelig å sove i. Liggeunderlag kan være oppblåsbare eller faste. Når vi har hund med inn i teltet, må vi ha et liggeunderlag som ikke klørne til hunden kan ødelegge. Derfor velger vi noen som er litt robuste, men likevel komfortable og lette. Uten hund er de oppblåsbare underlagene mest komfortable og det beste valget.

 

 

Det beste med å slå leir er å lage bål, gjerne i nærheten av vann. Det er lurt å bygge opp med stein eller grus rundt.

 


På bålet kan man nesten lage hva som helst. Koke, steke eller grille, det er uendelig med muligheter. Det vrimler det av gode oppskrifter på nett om retter som kan tilberedes over bålet. Høydepunktet er å samles rundt bålet med god mat etter en lang dag. Vi laget grillmat, pølser, pinnebrød - og diverse godis.


Når gjengen samles rundt bålet blir det kortspill, latter og kos. Det er kjekt å ha med en liten radio eller spille musikk fra mobilen. Husk powerbank. Disse timene kommer barna alltid til å huske. Barna deltar både med opptenning og matlaging. Som jeg pleier å si, bål funker alltid! De fleste barn lar seg fascinere av flammer, lys og varme.

 


Når myggen tar overhånd, er det dags å hoppe i soveposen. Ull er digg hele året. Om det er kaldt så synes jeg det er godt å sove med ullundertøy om natten. Og når det gjelder mygg, så er det kommet en ny, effektiv myggspray som heter Centaura. Selges på Vitusapotek.


Når jeg sover ute, bruker jeg ofte ørepropper, f. eks. «Sov i ro». Da blir jeg ikke vekket av uvante lyder eller regn som hamrer på teltduken. Jeg sover mye bedre ute i det fri, enn det jeg trodde jeg ville gjøre.


Neste morgen våkner alle sultne og utvilte. Da er det bare å få fyr på bålet, og tilberede verdens beste frokost. Egg og bacon. Hva er bedre en nykokt kaffe og utsikt mot Hallingskarvet en tidlig sommermorgen?

 


Bare hopp i det. Dra til skogs, fjells, finn en holme, eller bare et lite stykke natur rett utenfor huset. Prøv det! Sov en natt ute i det fri. Du kommer til å bli hektet. Hektet på tur😊

Sist endret - 15 august 2019